Taj Weekes s-a născut pe insula Sfânta Lucia din arhipelagul Caraibe, fiind actualmente stabilit în New York. Pe lângă ocupația sa creativă de cântăreț, poet și compozitor, Taj este și un activist social ferm și energic, implicarea sa umanitară, realizată prin intermediul fundației proprii numite TOCO (They Often Cry Outreach), fiind recunoscută oficial de către Națiunile Unite, care i-au oferit titlul de UNICEF Champion For Children.
Caracterul lui Taj Weekes este remarcabil prin faptul că, deși este un idealist formidabil, acesta menține o perspectivă realistă asupra lumii. Acest echilibru, între a vedea ceea ce este și a căuta ceea ce ar trebui să fie, îi alimentează activismul social, impregnându-i în același timp cântecele cu un optimism pragmatic, fără prejudecăți, care nu este doar neobișnuit în muzica reggae, ci și unic.
Trupa Adowa, o echipă disciplinată de muzicieni talentați veniți din culturi diferite și cu o gamă variată de influențe muzicale, îl acompaniază pe Taj atât live, cât și în studio. Numele grupului face referire la bătălia de la Adowa din 1896, care a asigurat suveranitatea Etiopiei și s-a dovedit crucială în dezvoltarea independenței și mândriei Africane.
Taj Weekes & Adowa
Taj Weekes & Adowa – Credit: Benjamin Weatherston
Titlul albumului, Love Herb & Reggae, reprezintă o binevenită și necesară actualizare a vechiului concept “sex, drugs and rock & roll“, promovat de câteva decenii în muzica rock.
Albumul expune o multitudine de tematici sociale, prezentate într-o abordare progresivă, care va reprezenta pentru mulți ascultători o schimbare bruscă și revigorantă de la stilul reggae cu care aceștia sunt obișnuiți. Și totuși, vorbim despre un album roots reggae în toată puterea cuvântului, cu ritmuri insinuante, aranjamente spumoase și muzicalitate remarcabilă.
LP-ul Love Herb & Reggae marchează nu doar un progres pe plan liric pentru Taj Weekes, cât și o schimbare în procesul creativ al artistului, după cum acesta mărturisește: “For me this is very much a breakthrough. Previously I’d use a few chords, whatever sounded good, and sing over them; this time I carefully chose chords that not only fit the melody but would support the words. I jump from major to minor wherever necessary to get what I really want.” Printr-un proces similar, de o exigență ridicată, au trecut și aranjamentele muzicale, cu mai mulți muzicieni cântând la instrumente mai variate decât în materialele precedente. Rezultatul este un sunet plin și satisfăcător.
Materialul debutează cu piesa Let Your Voice, care pregătește scena oferindu-ne un argument convingător împotriva pasivității, și în același timp făcând prima referință la revoluție.
În continuare, pe melodia Life In The Red, Taj Weekes ne avertizează în legătură cu pericolele consumerismului: “Traded my day for convenience of life; slave I’ve become… slave I am“. Mesajul versurilor este subliniat pe partea muzicală cu efecte precum sunetul deschiderii caselor de marcat sau zăngănitului monedelor.
Apoi, pe piesa Full Sight, un aranjament melodios de trompete, așezat pe un ritm stepper, ne poartă printre întorsăturile lirice ale mesajului despre iubire și dorință, cântat de către Taj Weekes în acompaniamentul unui grup de voci feminine pe partea de backing vocals.
Caracterul rastafarian al albumului este expus probabil în cel mai elocvent mod pe melodia Giant Beast, unde artistul își exprimă opinia asupra Babylonului și motivul pentru care acesta va cădea în cele din urmă.
Prin creația cu titlul Here I Stand, Taj Weekes livrează, într-un mod muzical aventuros, o condamnare devastatoare a homofobiei, acesta fiind apelul cel mai direct al albumului către iubire.
Love Herb & Reggae, piesa care dă titlul albumului, se distinge printr-un acompaniament acustic melodios, la care contribuie acordurile de chitară, percuția la tobe nyabinghi, și notele de pian. Cu această ocazie, Taj Weekes ne introduce motto-ul său: Herb for my mind, music for my soul, love the only law to rule the world.
Tematica militantă este păstrată în continuare, pe piesa Bullet From A Gun, de această dată fiind îndreptată împotriva violenței cu arme și a efectelor nefaste pe care aceasta le cauzează. Mesajul artistului este susținut de un instrumental excelent în ritm stepper, cu linii melodice de trompete, care alternează între acorduri de gamă majoră și minoră, subliniind astfel contrastul dintre bine și rău.
Melodia cu titlul Mediocrity duce premiza expusă pe Let Your Voice mai departe, făcând referință la propria voce a muzicianului: “I won’t make peace with mediocrity“.
Tematica revoluției este adusă în prim plan, fiind expusă explicit de această dată, pe piesa numită Rebels To The Street, o creație în ritm stepper pe care versurile cântate de către Taj Weekes sunt subliniate din nou de o secțiune de backing vocals.
Continuăm în ritm stepper, cu un nou acompaniament de excepție care stă la baza piesei cu titlul The Laws. Taj Weekes expune aici un argument pertinent care condamnă legile împotriva marijuanei, și forța folosită în aplicarea lor: “The laws against marijuana, enforced against marijuana, have done more harm than marijuana has ever done to anyone“.
Apoi, revenim la tematica iubirii, prin intermediul piesei Was It You, un cântec pur de dragoste, sentiment exprimat prin metafore: “You brought me a rainbow and painted my sky“.
Piesa Here I Stand este prezentă din nou către finalul albumului, într-o formă diferită de această dată, cu un instrumental refăcut al cărui ritm se aseamănă tangoului.
Vocea deosebită a lui Taj Weekes strălucește pe piesa Rebel, o compoziție acustică adaptată după piesă grupului Adowa numită Against The Machine, apărută pe compilația Occupy This Album apărută în 2012. Printr-un mesaj profund, artistul ne îndeamnă să ne revoltăm împotriva mașinilor și să ne păstrăm integritatea în fața asupritorilor.
Albumul se încheie într-un mod optimist, lăsându-ne cu zâmbetul pe buze, cu un cântec de dragoste dedicat de Taj Weekes tărâmului său natal, insulei Sfânta Lucia.
Taj Weekes
Taj Weekes – Credit: Philippe Campos
Love Herb & Reggae este un album care strălucește atât pe plan muzical, cât și liric, Taj Weekes reușind să realizeze cel mai politic album al său până în prezent. Referitor la acest aspect, artistul declară: “The Rasta philosophy helped shape me. I’ve always spoken for what’s right, but în my songs I held back a bit. Now I want to shout it out for everyone to hear. No more Taj the person and Taj the musician – after all, they are one“.
Vă invităm să vă delectați, mai sus, cu single-ul Here I Stand, dar și cu o interpretare acustică live a piesei care dă titlul materialului. Enjoy!